- Corona a câștigat 27 de medalii la Campionat Național Seniori, Tineret și Juniori I-II
Când te gândești la natație în România, gândul te duce automat la cei care au scris istoria acestui sport nu doar la nivel național, ci și internațional: Diana Mocanu, Carmen Bunaciu, Noemi Lung, Camelia Potec și, pentru că trebuia să ajungem în prezent, Vlad Stancu și David Popovici.
Un Campionat Național în zilele noastre presupune să te bați cu sportivi ca ultimii doi din listă. Iar pentru asta trebuie, dincolo de munca zilnică, plină de pasiune, și un curaj nebun. Cum altfel să intri în bazin în același timp cu David Popovici și să nu ți se blocheze mușchii când sari în apă?
Sportivii Corona Brașov au dovedit, din nou, că au acea doză de curaj de care au nevoie marii campioni. Rezultatele lor la recent încheiatul Campionat Național de la Otopeni dovedesc asta cu vârf și îndesat: 27 de medalii câștigate dintre care (o medalie de argint la seniori, 3 medalii de bronz la seniori, 3 medalii de aur la tineret, 5 medalii de argint la tineret, 2 medalii de argint la juniori 1, 3 medalii de bronz la juniori 1, 9 medalii de aur la juniori 2). Apoi recordurile naționale: la 17 și 18 ani în proba de 50 m bras, doborâte de Dănis Volontir.
La finalul fiecărei ediții a Campionatelor Naționale, cei mai buni sportivi din România sunt premiați. Între ei, au fost din nou și sportivii noștri:
- Locul 1 la general fete juniori 2 – Iarina Cojocaru
- Locul 1 la general băieți juniori 2 – Luca Marinescu
- Locul 2 la general băieți, tineret – Darius Coman
Și, în fine, rezultatele acestea vin cu promisiuni importante pentru viitor: Dănis Volontir și Darius Coman și-au făcut baremurile de participare la Europenele de juniori, iar Darius Coman și l-a realizat și pe cel pentru Europenele de seniori.
Acestea sunt rezultatele. Care, ca de obicei, plasează sus în clasamentul final Corona Brașov. Dar simpla enumerare a lor n-ar spune povestea din spate, cea despre munca zilnică a acestor sportivi.
S-au pregătit în antrenamente grele de două ori pe zi. Apoi, la Naționale, simpla participare este dificilă chiar și pentru cei care nu se bat pentru medalii: trezirea e undeva până în 7.00 dimineața. La 8.00, sportivii intră deja în bazin pentru încălzire. Asta înseamnă că între timp trebuie să și mănânce, și astfel acel ”trezirea până în 7.00” înseamnă, în fiecare caz, câteva zeci de minute mai devreme.
La 9.00 încep seriile de calificare în finale. Durează, de obicei, până după ora 12.30. Aproape 650 de sportivi de la 92 de cluburi au participat la această ediție. Când sportivii intră la încălzire, la 8.00, ai impresia că vezi o super-structură din jurul unei metropole care se umple de mașini, până devine sufocată. Și peste asta sunt strigătele și fluierele antrenorilor, pregătirile arbitrilor, forfota organizatorilor. Undeva spre ora 13.00, se face liniște. Se încheie calificările și ultimii sportivi merg să mănânce și să se odihnească puțin.
De la ora 16.00 încolo, forfota reîncepe! Finalele încep la 17.00 și țin până seara, spre 21.00.
”Performanțele sportivilor noștri sunt cu atât mai importante cu cât nu am putut veni cu toți la Otopeni. Doi dintre cei mai importanți înotători, Alex Nistorescu și Alexandru Cucu nu au putut fi prezenți. Apoi, Iarina Cojocaru, Luca Marinescu și Darius Ciocan au trecut de la cadeți la juniori. Pentru ei a fost primul campionat național de seniori. Darius Coman a suferit o accidentare înainte de competiție și nu a fost la capacitatea lui maximă. Nu a putut concura în proba lui favorită. Cu toate acestea, repet, sportivii noștri au avut performanțe foarte bune!” ne spune antrenorul coordonator al secției de natație, Alina Hristov.
Natația ne-a obișnuit cu medalii. Cei trei antrenori, Alina Hristov, Gabriel Cojocaru și Remus Dragomir muncesc de dimineața până seara, cot la cot cu sportivii. Pentru ei, această ediție, când tineri ca Iarina, Luca sau Darius au trecut la seniori înseamnă că au făcut lucrurile bine. Că performanța este o consecință a muncii lor.