Zoltán Töke a reintrat în programul de antrenament al Coronei Brașov și se pregătește să apere poarta Coronei într-un sezon care se anunță unul puternic. El a revenit din Australia, acolo unde a avut parte vara aceasta de o experiență interesantă alături de cei de la Melbourne Ice. Am stat de vorbă cu tânărul nostru portar pentru a afla cum au fost cele câteva săptămâni petrecute acolo.

 

Cum ai ajuns să joci tocmai la antipozi, în Australia?

Cunoșteam mai mulți jucători, am jucat contra lor de-a lungul anilor. M-au sunat într-o zi și m-au întrebat dacă aș vrea să merg să joc finalul de campionat acolo. Mi-a plăcut mult ideea și totul a mers foarte repede apoi, după o săptămână eram deja în avion și am intrat apoi imediat pe gheață pentru cei de la Melbourne Ice. A fost greu în primele zile dar apoi m-am acomodat foarte bine.

 

Este o practică obișnuită ca jucătorii străini să joace în campionatul Australiei?

Da, atunci când la noi este pauză competițională, la ei este plin sezon. Mulți jucători profită de acest lucru, perioada de joc din Australia fiind considerată o perioadă foarte bună de pregătire pe gheață.

Fiecare echipă are dreptul să aducă patru străini. De fapt, patru jucători străini din Europa sau America și plus un jucător din ligile asiatice (Coreea, Japonia etc.).

De exemplu, alături de mine la Melbourne Ice au mai fost un american și doi jucători germani. Jucătorii din  Germania au jucat anterior pentru DEL2, iar acum joacă în Oberliga. Jucătorul american a semnat acum pentru ECHL (East Coast Hockey League).

Cum este campionatul Australiei?

Sincer, nu credeam ca o să fie așa de bun, credeam că nivelul o să fie mai scăzut. Sunt două divizii de câte cinci echipe. Primele situate din fiecare grupă se califică direct în semifinale. Sunt vreo 3-4 echipe mai bune, restul mai slabe un pic. Liga nu este profesionistă și atunci ai mai puține antrenamente pe săptămână și joci în weekend două meciuri. Deplasările se fac numai cu avionul pentru că sunt distanțe foarte mari, este total diferit de cum este aici. Dar, deși liga nu este profesionistă, tot ceea ce se întâmplă în jurul echipei este profesionist.

Ceea ce m-a impresionat, în afara condițiilor, a fost ospitalitatea și prietenia oamenilor.  Hocheiul australian este o mare familie. De când am aterizat am fost primit cu brațele deschise, coechipierii m-au sunat imediat și mi-au spus că se bucură că am venit să joc cu ei, toți au fost extraordinar de prietenoși. Echipa iese împreună după fiecare meci să se relaxeze și să socializeze.

Fanii sunt tot timpul lângă echipă și se bucură de fiecare meci, indiferent dacă pierzi sau nu. Te încurajează mereu și îți spun că a fost bine, că data viitoare va fi și mai bine. Este o atmosferă foarte plăcută, mereu pozitivă. Cum am spus, o mare familie.

Este foarte mare interes pentru hochei și pentru patinaj. Patinoarul O’Brien Icehouse este casa celor de la Melbourne Ice și acolo este deschis tot anul, nu se întrerupe niciodată activitatea. Are două patinoare care sunt pline, pline, tot anul, de la patinaj artistic, de viteză, patinaj public, hochei. Este mereu activitate pe gheață, de dimineață până seara.

 

Te-ai întâlnit și cu un fost coechipier

Da, CJ Garcia a jucat și el în campionatul australian în vara asta. El a jucat ca Perth care este în partea de vest a Australiei. Este un oraș foarte frumos dar este foarte departe de toate celelalte orașe. Ne-am bucurat de revedere și am făcut și câteva poze împreună pe care le-ați văzut deja.

 

Ce ți-a plăcut cel mai mult în Australia?

Nu pot să spun un singur lucru. Întreaga experiență a fost una incredibilă. De la faptul că în timpul iernii sunt de la 25 la 30 de grade și că poți face plajă și apoi să mergi câteva sute de kilometri și să schiezi, la floră, faună, totul.  Natura este foarte, foarte frumoasă și interesantă. Lângă Melbourne este Philip Island, iar acolo poți să vezi pinguini pitici. Nu mai vorbesc de canguri pe care îi vezi peste tot. Lângă Perth se află insula Rottnest și acolo este singurul loc din lume unde poți să vezi quokka. Este totul diferit și foarte frumos.

 

 

Bine ai revenit la Brașov și îți dorim un sezon excelent!