• Dacă nu au condiții în România, patinatorii de la Corona Brașov se antrenează pe pistele de gheață din Germania
  • În curând, încep competițiile internaționale

Start. Cronometrul începe să ticăie și să măsoare, nemilos, timpul. Start după start, la nesfârșit, pentru a rupe din timpul final fracțiuni prețioase de secundă. Este parte a antrenamentului patinatorilor de viteză, care încearcă să învingă, prin tehnică și viteză, timpii aducători de medalii în competițiile mondiale.

Pregătirea pe pistele acoperite cu gheață este imposibilă în România pentru simplu motiv că…nu dispunem de astfel de piste.

Și, cu toate acestea, Corona Brașov are sportivi de top, care fac o figură excelentă în concursurile internaționale. Nu mai departe de anul trecut, publicațiile de specialitate titrau: „Mihaela Hogaș a luat aur mondial la patinaj viteză, deși România nu are nicio pistă de gheață!”.

Vă veți întreba probabil cum este posibil acest lucru. Răspunsul este unul simplu: prin cantonamentele în străinătate.

Pentru ca rezultatele în această disciplină să fie unele de valoare, pregătirea sportivilor pe pistele de gheață din afara României este singura soluție. Ajunși acolo este nevoie de săptămâni de antrenamente intense, tehnice și de forță, pentru ca rezultatele să fie unele de top.

Sportivii Coronei s-au întors zilele acestea de la o nouă etapă de pregătire efectuată în Germania, la Inzell, acolo unde se află o arenă dedicată sporturilor pe gheață.

Arena Max Eicher dispune de o pistă de gheață de 400 m, un teren de hochei de 30×60 m, o pistă în linie dreaptă de 300 m, o sală de forță, o sală de sport și, recent, de o pistă de atletism. Multitudinea de facilități de pregătire face din arenă o locație atractivă pentru pregătirea de performanță, iar sportivii Coronei au beneficiat de cele mai bune condiții de pregătire.

Tot în această etapă, Mihaela Hogaș și Cosmin Nedelea au fost supuși unor teste care să le măsoare capacitatea și potențialul de efort la Sport Medisch Centrum din Amsterdam. Testele Vo2 Max și Wingate au pus în evidență forma fizică excelentă a sportivilor, ceea ce arată că s-au pregătit susținut și corect, și faptul că pot obține rezultate excelente.

„Vrăjitorul” din spatele pregătirii este Bogdan Stănescu, antrenorul sub bagheta căruia Mihaela Hogaș a câștigat o ediție a Cupei Mondiale U23 în proba de 500 metri.

„Am mai terminat încă o etapă de pregătire grea specifică pe gheață, cu o durată de trei săptămâni. Ne-am pregătit pe pista din Inzell și am mers la Amsterdam pentru testele Vo2 Max și Wingate.

Atât rezultatele testelor, cât și antrenamentele pe gheață au fost foarte bune, ceea ce ne arată faptul că suntem pe drumul cel bun către obiectivul final și anume Jocurile Olimpice de la  Beijing.

Sportivii sunt obosiți, după această etapă grea de pregătire. Ne-am întors în Brașov, pentru a ne recupera cu ajutorul fizioterapeutului clubului nostru, Corona Brașov”, ne spune Bogdan Stănescu, antrenor de patinaj viteză Corona Brașov.

Dar pauza este una scurtă, sportivii reîntorcându-se „pe baricade” la Inzell în 2 octombrie, acolo unde vor participa la trei competiții internaționale ISU (International Skating Union). Lunile noiembrie și decembrie vor fi pline, sportivii Coronei participând la Cupele Mondiale din Tomaszow Polonia, Calgary Canada și Salt Lake City USA. Aceste cupe reprezintă criteriu de selecție pentru participarea la Jocurile Olimpice!

Le urăm sportivilor noștri succes în pregătire și rezultate cât mai bune!