Mircea Manciuc, antrenor de sabie, despre evoluția lui Iulian Teodosiu

Scrima este una dintre disciplinele ce dau României mari speranțe la o medalie olimpică. Ochii sunt îndreptați către Ana-Maria Brânză, care vrea să își adjudece titlul olimpic ratat la „mustață” în 2008, dar o nouă speranță a scrimei românești ne poate aduce satisfacții nesperate.

Iulian Teodosiu este cel de-al doilea scrimer român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo și se află într-un vârf de formă care îl poate propulsa în primele poziții.

Am stat de vorbă cu antrenorul Mircea Manciuc, unul dintre cei mai vechi și mai titrați antrenori de scrimă din Brașov, despre noua speranță a României, Iulian Teodosiu.

Atent la parcursul sabrerului calificat la „Jocurile nipone”, Mircea Manciuc ne-a povestit că Iulian Teodosiu a început scrima la 10 ani la Slobozia însă, la primul lui campionat național câștigat, a fost preluat de Dinamo București, club titrat, pentru care a obținut cele mai importante rezultate din carieră. Astăzi, la lotul național este antrenat de brașovenii Rareş Dumitrescu şi Marius Gălăţanu.

„Iulian Teodosiu este loial și devotat scrimei și a demonstrat aceasta prin creșterea rezultatelor obținute an de an. Anul acesta se află într-un vârf de formă. La Cupa Mondială de la Budapesta s-a aflat printre primii 8, iar la turneul de calificare de Cupa Mondială de la Madrid a obținut prezența la Tokyo de pe singurul loc eligibil, locul 1!”, ne spune Mircea Manciuc, antrenor de sabie la CSM Corona Brașov.

Speranțele antrenorului nostru se leagă de un moment de formă maximă pe care Iulian Teodosiu îl poate avea la Tokyo: „Dacă prinde un moment ca la Madrid, poate obține un rezultat de excepție. Trebuie însă să fim realiști și să ne uităm la adversarii deosebit de puternici pe care îi va întâlni: campioni mondiali, olimpici, sabreri din echipe puternice, ca Germania, Rusia, Franța etc.”.

Pronosticul dat de Mircea Manciuc?

”Iulian poate ajunge în primii 16, chiar între primii 8 dacă prinde adversari accesibili”, răspunde.

Un alt subiect atins în discuția noastră a fost cel al antrenorilor români. În vocea și privirea antrenorului Coronei Brașov se simte o bucurie și o mândrie deosebite când vorbește despre școala românească de scrimă.

„Este îmbucurător că scrima românească șlefuiește talente și în străinătate. La Tokyo sunt trei echipe naționale antrenate de români: Vilmoș Szabo – antrenorul Germaniei, Adrian Pop – antrenorul Ungariei și Octavian Zidaru – antrenorul Taiwanului. Și trebuie să amintesc faptul că numai din școala clubului Tractorul Brașov există 47 de antrenori de scrimă care antrenează pe întreg mapamondul în SUA, Canada, Australia, Italia, Franța etc.!”.

Continuând discuția pasionată despre scrimă, antrenorul vorbește despre potențialul copiilor de la Corona Brașov și propune pentru performanță nume care Madălina Butum, Luca Mărginean, Noah Manea sau Tudor Moise, despre care, sigur, vom auzi lucruri bune în anii care vin.

În încheiere, la rugămintea de a sublinia principalele calități pe care un copil trebuie să le aibă pentru a ajunge cândva să ajungă să viseze la o medalie olimpică, antrenorul Coronei spune, fără ezitare: „Îndemânare, viteză, precizie și multă, foarte multă muncă în echipă și individual”.

 

Sâmbătă, 24 iulie, în cea de-a doua zi a Jocurilor de la Tokyo, de la ora 3 dimineața în România vor intra în competiție cei doi reprezentanți ai scrimei românești la ediția JO cu numărul 32: Ana-Maria Florentina Popescu la spadă feminin individual și Iulian Robert Teodosiu la sabie masculin individual.