Robert Rigo, antrenor de spadă, despre evoluția Anei Maria Popescu (Brânză)

Jocurile Olimpice, competiția la care toți sportivii visează să concureze măcar o dată în viață, ajunge în acest an la a XXXII-a ediție. Peste 100 de sportivi români concurează la această ediție pentru țelul suprem, acela de a câștiga o medalie olimpică.

În doar câteva ore debutează la Tokyo 2020, o ediție atipică, fără spectatori, dar care speră să țină vie flacăra olimpismului și entuziasmul milioanelor de telespectatori din întreaga lume.

Sportivii care vor participa la aceasta ediție vor avea de depășit atât limitele personale, cât și dificultatea de a concura în liniștea încremenită a tribunelor.

Pe scurt, o ediție neobișnuită, la care sportivii români vor da tot ceea ce au mai bun și vor încerca să obțină o medalie sau clasări onorante în elita celor mai buni sportivi ai lumii.

Scrimerii sunt printre primii sportivi care vor intra în competiție: Ana Maria Popescu la spadă și Iulian Teodosiu la sabie.

Cu pumnii strânși, antrenorii și sportivii secției de scrimă de la Corona Brașov vor urmări duelurile și îi vor susține de acasă, din fața televizorului, pe sportivii români de la Tokyo.

Este și cazul lui Robert Rigo, antrenor de spadă în cadrul clubului nostru. Robert vorbește cu pasiune despre scrimă și despre performanța într-un sport care necesită concentrare maximă, viteză, atenție și precizie, iar faptul că România este prezentă din nou la Jocuri în proba de spadă, specialitatea sa, îi oferă un nou motiv de mândrie și bucurie. Își spune speranțele în evoluția Anei Maria Popescu (Brânză), campioana noastră olimpică la spadă, și își aduce aminte de începuturi și de evoluția ei fantastică.

Ca sportiv, actualul nostru antrenor a devenit vicecampion european și a fost declarat, în 2016, cel mai bun antrenor al Austriei. Astăzi lucrează într-o secție care dorește să devină o adevărată pepinieră de campioni. Așa cum se întâmpla pe vremuri la Clubul Sportiv Tractorul, ai cărei sportivi (Mihai Covaliu, Reka Lazăr-Szabo, Vilmoș Szabo etc.) au făcut cunoscută valoarea școlii brașovene de scrimă pe toate meleagurile lumii.

Am apelat la experiența sa de sportiv și antrenor, pentru a lua pulsul scrimei românești la Tokyo, vorbind despre spadă, bineînțeles, unde o vrem cu toții pe podium, din nou, pe Ana-Maria Brânză:

„Îmi aduc aminte de Ana când a sosit la lotul național, în anii ’90. O fată înaltă, subțirică, cu o determinare și putere de muncă fantastice. Nouă, celor mai mari decât ea, ne spunea încă de atunci cât ne admiră și că își dorește enorm să ajungă la același nivel cu noi și mai apoi să ne depășească!”.

Iată că s-a confirmat: Ana a devenit, astăzi, spadasina României cu cele mai bune rezultate, având în palmares titlurile de vicecampioană olimpică la individual, la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, campioană olimpică pe echipe la ediție din 2016 de la Rio de Janeiro, de trei ori campioană mondială (2019 la individual și 2010 și 2011 pe echipe) și de șapte ori campioană europeană (2013 la individual și 2006, 2008, 2009, 2011, 2014 și 2015 pe echipe). A câștigat de-a lungul carierei 15 turnee de Cupa Mondială și a fost declarată cea mai bună spadasină din lume în sezoanele 2007-2008, 2008-2009, 2012-13 și 2019-2020.

Într-o scurtă avancronică a evoluției Anei în „Țara Soarelui Răsare”, Robert Rigo vede un parcurs relativ lipsit de amenințări până în faza top 8, deoarece, fiind numărul 1 mondial în acest moment, românca noastră va întâlni adversari mai accesibili. Mai departe însă, totul va depinde de experiența și uriașa determinare de a câștiga a fostei sale colege de lot.

„Competiția va fi foarte grea, iar Ana va întâlni adversari puternici. Sper ca experiența celor patru ediții anterioare să își spună cuvântul și să realizeze o performanță cât mai bună.  Și sper ca Ana-Maria Popescu să fie, în continuare, un exemplu și model de urmat pentru tinerii sportivi ai Coronei Brașov și să îi motiveze să ajungă cât mai sus, de ce nu, chiar printre olimpici!”, mărturisește Robert.