Preşedintele Montpellier, Remy Levy: Aveţi încredere în proiectul Coronei, care mizează pe jucătoare tinere.

Întotdeauna cei care au atins deja înalta performanţă, pot fi sursă reală de inspiraţie pentru cei care ţintesc la ea. Iar oaspetele Coronei şi al preşedintelui Liviu Dragomir, şi anume Remy Levy – preşedintele HC Montpellier, echipă câştigătoare de Liga Campionilor, este fără doar şi poate, un astfel de om care te inspiră şi cu care legi uşor un dialog despre handbal, principii, punerea de baze solide în sport şi multe alte subiecte pe care le pot discuta doi oameni pasionaţi care îşi petrec foarte mult timp într-un club sportiv.

Aflat în vacanţă în România şi petrecându-şi câteva zile şi la Braşov, preşedintele lui Montpellier a vizitat la finalul săptămânii trecute şi clubul Corona iar apoi a asistat şi la un antrenament al echipei de handbal, alături de preşedintele Liviu Dragomir. Oficialul francez a vrut să îl cunoască pe Ion Crăciun, antrenorul Coronei, despre care auzise multe lucruri frumoase. De asemenea, Remy Levy a discutat şi cu Mariana Tîrcă, Simona Gogîrlă şi Marius Novanc.

Preşedintele Coronei a spus că cele două ore de discuţii cu Remy Levy au fost plăcute şi că parte din cele auzite i-au întărit convingerea că şi drumul Coronei este unul corect pentru atingerea performanţei. „A fost o vizită care ne-a făcut plăcere. Am schimbat idei, am pus întrebări iar uneori răspunsurile pe care le-am primit de la Remy Levy, omul care conduce unul dintre cele mai puternice cluburi de handbal masculin din Europa, mi-au întărit convingerea că şi noi la rândul nostru suntem pe drumul cel bun cu strategia pe care o avem la club. Un club puternic îl creşti doar punând baze solide în centrul de copii şi juniori. Preşedintele lui Montpellier mi-a povestit şi despre academia pe care o are clubul francez, despre lucrurile bune care se întâmplă acolo şi despre răbdarea pe care trebuie să o avem atunci când creştem sportivi, în general. Este adevărat, toţi vrem rezultate imediate, tuturor ne place să câştigăm, dar cheia succesului poate că este tocmai aceea de a nu trata sportul ca pe o afacere ci ca pe un mecanism solid care să te reprezinte cu succes peste timp. Şi eu mă bazez pe aceleaşi principii şi cred cu convingere că atunci când priveşti în urmă, trebuie să conteze doar numele pe care le-ai crescut în club, rezultatele pe care le-ai obţinut şi oamenii pe care i-ai bucurat cu ele. Ca o concluzie, de fiecare dată avem multe de învăţat de la cei din alte ţări, şi cu atât mai mult de la cei care au ajuns la cel mai înalt nivel, fără să se teamă să o ia la un moment dat, de la zero. A fost o reală plăcere vizita oficialului clubului Montpellier şi a rămas să ţinem legătura şi de ce nu, să ne revedem”, a spus Liviu Dragomir.

Şi oficialul franecz a fost încântat de întâlnirea cu preşedintele Coronei cu care a descoperit din discuţii că are multe lucruri în comun în ceea ce priveşte strategia şi felul în care se conduce un club. „Am fost un primit foarte călduros de către Liviu Dragomir și îi mulțumesc pentru asta. A fost o mare plăcere să discutăm despre toate problemele cu care ne confruntăm în activitatea clubului. Avem multe lucruri în comun, mai ales în ceea ce privește brandingul cluburilor noastre și, desigur, formarea şi dezvoltarea lor. Întotdeauna învățăm multe din aceste întâlniri iar eu mă bucur de fiecare dată când am astfel de ocazii”, a spus Remy Levy.

Preşedintele lui Montpellier a vrut să îl cunoască pe antrenorul Coronei, Ion Crăciun, despre care ştia o mulţime de lucruri bune de pe vremea când acesta antrena echipa de handbal masculin, HCM Constanţa. „Ion Crăciun este o personalitate ca antrenor. Îl cunosc de când a fost campion al României cu HCM Constanta, un club pe care l-am întâlnit des în Liga campionilor cu Montpellier. Este un tehnician aparte, cu polivalența lui, în a antrena fete și băieți și face mereu o treabă bună. Aştept să îl văd, de ce nu, vreodată la Naționala feminină a României?! De asemenea, despre Braşov ştiu multe, chiar cunosc o jucătoare care a plecat de aici, pe Manuela Ilie, un jucător excelent la Braşov și în echipa națională, care acum este antrenor la Frontignan, lângă Montpellier. Știu reputația clubului braşovean, pentru prezența sa la cel mai înalt nivel de mulți ani și calitatea pregătirii sale. Am fost foarte fericit să pot sta la un antrenament şi să văd jucătoarele cum s-au antrenat. Mă uit la câteva jocuri când pot la televizor, iar în sezonul trecut am văzut o partidă foarte bună între Corona Brașov şi CSM București”.

Remy Levy şi Liviu Dragomir au vorbit şi despre perioadele grele ale echipelor de handbal din cele două cluburi, care nu au avut la un moment dat, rezultate pe măsura aşteptărilor. Conducătorul francez, câştigător de Liga Campionilor în 2018, l-a încurajat pe Liviu Dragomir  să aibă răbdare şi încredere în proiectul care este deja implementat la Corona, pentru că va da roade în perioada următoare. „Montpellier a avut un sezon dureros în 2012, dar cu Patrice Canayer am dorit să păstrăm valorile și identitatea clubului. Am plecat cu mulți jucători tineri, mulți dintre ei sunt acum intenaționali,  pentru a câștiga în cele din urmă liga campionilor în 2018. Cred că mai presusus de toate, cea mai mare bogăție a cluburilor o reprezintă jucătorii tineri și marja marcată de progres pe care o au, dacă îi creştem aşa cum trebuie. Montpellier a obținut întotdeauna cele mai mari performanțe cu jucători din centrul său de formare, şi aici pot numi pe Karabatic, Guigou, Fernandez (…). Corona Brașov are o frumoasă carte de vizită cu tineretul, iar echipa poate aduce surprize frumoase în Cupa EHF. La nivel național, este același lucru, iar Râmnicu Vâlcea a arătat-o anul trecut când a reuşit să câştige campionatul deşi puţini ar fi dat o şansă în faţa CSM-ului”.

Chiar dacă a atins marea performanţă în handbal, modest, preşedintele celor de la Montpellier a spus că nu este în măsură să dea sfaturi unei naţiuni care are istorie în handbal. „Ar fi pretențios să dau eu sfaturi, la plecare. România este o mare națiune în handbal și are totul pentru a reveni în prim plan. Trebuie doar să aibă încredere în tinerii ei și în toți oamenii și personalul tehnic care muncesc din greu în cluburi în fiecare zi. Trebuie să fie pozitivă și optimistă. Într-un cuvânt, «Hai România»”, a mai punctat Remy Levy.