Cifrele, când discutăm despre recorduri, reușesc să puncteze un moment în timp și să-l agațe acolo, ca pe un panou de onoare. Medaliile care vin cu ele adaugă acelor momente sclipirea care le face să rămână în istorie, în memoria lumii. Ne vom aminti multă vreme despre ele și despre mândria de o clipă pe care o vedem în ochii sportivilor care le poartă la gât.

Însă nici recordurile, nici medaliile nu reușesc un lucru: să ne spună nouă, cei care privim sportul de pe margine, povestea din spate. Orele, zilele, săptămânile, lunile de muncă fără oprire, fără niciun alt gând decât un timp mai bun decât ieri.

Sec, anul 2023 pentru înotul brașovean de la Corona înseamnă: 60 de medalii naționale, 15 recorduri naționale, 2 medalii de bronz la FOTE și o medalie de bronz la central europene, plus o participare la Europenele de seniori.

Cifre mai mari decât în urmă cu un an. Însă fără efortul din 2022 al sportivilor și antrenorilor lor, aceste cifre n-ar fi existat. Fără două antrenamente zilnic, recordurile n-ar fi fost doborâte. Fără antrenamentele pe care le fac sportivii chiar și în zilele când noi, cei de pe margine ne gândim la vacanță, medaliile n-ar fi fost ale lor.

46 dintre medaliile Coronei au fost câștigate la campionatele naționale de seniori și la Cupa României. La Campionatul Național de seniori în bazin de 50 de metri de la Otopeni, înotătorii noștri au câștigat 12 medalii: 4 de aur, 6 de argint și 2 de bronz.

De la Cupa României, sportivii brașoveni s-au întors cu 11 medalii, dintre care 5 de aur, 4 de argint și 2 de bronz.

În toamnă, în bazinul scurt de la Otopeni, medaliile au fost și mai multe: 23! Între acestea, 8 de aur, 7 de argint și 8 de bronz.

Aceștia au fost doar tinerii care au participat la concursurile de seniori. Cadeții nu s-au lăsat mai prejos. La Naționalele de Cadeți au câștigat 14 medalii. În bazinul lung (Târgu Mureș) au fost 6 medalii de aur și în bazinul scurt (Miercurea Ciuc) 8 medalii (7 de aur și 1 bronz).

”Au muncit toți foarte mult anul acesta. Toți sportivii, de la cei mai mici la cei mai mari. Să nu uităm că sportivii noștri ”mari” se bat cu unii dintre cei mai importanți sportivi din istoria înotului și cu recordurile lor.” Spune coordonatorul secției de înot, Alina Hristov.

60, 15, 2, 1… cifrele dintr-un bilanț care va avea o viață scurtă. Pentru că așa cum anul 2022, unul excelent pentru secția de înot a Coronei Brașov a fost un an mai bun decât cel de dinainte, nici anul 2023 nu va rămâne drept cel mai bun din istoria clubului. Va fi 2024? Pentru asta muncesc deja antrenorii Alina Hristov, Gabi Cojocaru și Remus Dragomir, alături de toți sportivii lor.

Pare o cursă nebunească în care au intrat cu toții. Medalii, recorduri? Nu sunt ținte, ci doar momente în lupta fiecăruia cu sine: ce-ar fi dacă medaliile de aur s-ar da pentru fiecare zi în care ei sunt mai buni decât în ziua precedentă?

Darius ComanIarina Cojocaru

În imagini, Iarina Cojocaru și Darius Coman, sportivii care au adus cele mai importante rezultate pentru secția de natație de la Corona Brașov în 2023.