Jucătoarele echipei de handbal Corona Braşov au avut parte la finalul săptămânii trecute, de un joc de handbal inedit. Echipa antrenată de Ion Crăciun şi Gică Anton a fost prezentă pe Colina Universităţii la un antrenament de handbal al persoanelor cu dizabilităţi iar câteva jucătoare au şi încercat handbalul jucat în acest fel. Deşi aflaţi în scaune cu rotile, componenţii echipei pe care la handbal îi pregăteşte Veronica Mîndrescu, fac periodic mişcare. Pe lângă handbal, ei practică şi baschetul şi sunt angrenaţi şi într-o trupă de dans, coordonată de Marius Grancea, alături de care au participal şi la o emisiune concurs televizată.

Căpitanul echipei de handbal, Georgiana Ciuciulete, Marilena Neagu, Andreea Chiricuţă şi Bianca Tiron nu au ezitat să se aşeze în scaun cu rotile şi să facă echipe mixte cu băieţii, iar la finalul antrenamentului, părerea a fost că „e mult mai greu decât pare”. „Nu credeam că este aşa de greu. Şi coordonare, şi viteză, de toate, chiar nu mă aşteptam. Eu joc handbal pe picioarele mele, dar acum, când am văzut ce înseamnă cu adevărat un scaun cu rotile, aşezată în el, îi admir foarte mult pe aceşti oameni că nu s-au lăsat demoralizaţi şi iată, au început să facă acest sport frumos.Efortul depus este chiar mare, deşi nu pare dacă te uiţi de pe margine…”, a spus Georgiana Ciuciulete.

Prezent la antrenamentul comun, preşedintele clubului Corona, Liviu Dragomir, cel de la care a pornit, de altfel, această idee, a declarat că acţiunea nu va fi una singulară şi că echipa de handbal Corona va găsi calea de a-i ajuta în continuare. „Totul a pornit de la interacţiunea cu Doru Munteanu, un prieten al echipei de handbal, care are de asemenea dizabilităţi. El vine frecvent la meciurile Coronei, şi ne-a spus de aceşti băieţi. Pentru că au nevoie de ajutor şi implicit de promovare a ceea ce fac ei, am organizat această primă întâlnire. Cu siguranţă, aceasta nu a fost o acţiune singulară, vor mai urma acţiuni comune. I-am invitat pe toţi la meciurile Coronei şi la sală la antrenamentele echipei şi de ce nu, să mai organizăm meciuri de acest fel şi la sala sporturilor”.

Oficialul Coronei a fost impresionat de cât de activi au fost băieţii şi de câtă tehnică au în handbal. „Sunt impresionat că sunt foarte activi, dincolo de problemele pe care le au şi chiar se descurcă foarte bine la handbal şi în aceste condiţii. Pe lângă handbal fac şi baschet, dansuri şi mai au şi alte activităţi la asociaţia din care fac parte. Suntem onoraţi şi mândri că le-am fost alături”.

Liviu Dragomir a mai adăugat că handbalul în scaun cu rotile ar trebui să fie şi mai promovat pentru ca în timp să poată avea mai mulţi adepţi şi să se poată înfiinţa un campionat. „Cu siguranţă, handbalul trebuie să fie popular în România. Este un sport aflat pe o linie ascendentă în ceea ce proveşte promovarea, iar astfel de acţiuni nu au decât menirea să promoveze acest sport. Noi am fost mereu deschişi în a promova handbalul şi mişcarea în general, indiferent de natura ei. Din păcate, există destul de multă reticenţă când vine vorba de activităţi în scaun cu rotile, şi din acest motiv băieţii nu au adversari cu care să joace. Pentru a putea participa la competiţii în afara ţării, este nevoie de o competiţie internă, iar la noi aşa ceva nu există. Sperăm ca odată început acest tip de activitate cu echipa de handbal, şi alte oraşe să preia exemplul şi să îi ajutăm să îşi formeze un campionat. Sunt convins că dacă vor exista mai mulţi practicanţi în ţară, federaţia va lua măsuri şi se va îndrepta şi către ei pentru a-i sprijini”.

Handbalistele Coronei şi-au dorit să ofere şi o donaţie echipei de handbal, bani din care aceştia speră să îşi acopere costurile pentru cauciurile cărucioarelor speciale pentru sport, roţi, protecţii şi alte materiale necesare pentru a putea practica în continuare sportul. „Noi am făcut primul pas către ei, dar sperăm ca cei care vor afla despre gestul nostru, să se alăture lor şi printr-o mică donaţie să ajute asociaţia”, a mai spus Liviu Dragomir.

Componenţii echipei de handbal în scaun cu rotile fac parte din Asociaţia pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Haralambie”, care are ca motto „Singura dizabilitate în viaţă este o atitudine greşită”. În cadrul asociaţiei, persoanele cu dizabilităţi beneficiză de servicii de recuperare, de consiliere precum şi activităţi de petrecere a timpului liber aici fiind incluse activităţi sportive, culturale, ateliere creative şi excursii. Asociaţia „Sfântul Haralambie” are sediul pe strada Panselelor nr. 23, dar pot fi găsiţi şi la numărul de telefon 0727848629